Fem fine høstaktiviteter for deg og hunden din

Er hunden din aktiv, betyr det sannsynligvis at den også er sunn og lykkelig. Her får du tips til hvordan du kan aktivisere hunden på turer om høsten.

En av de store fordelene med å ha hund, er at du antageligvis kommer deg mer ut i naturen enn du ellers ville gjort. Fine turer i skog, mark, fjære og fjell er bra både for deg og hunden din. Legger du inn noen stimulerende aktiviteter underveis, kan turene bidra til at du får en enda mer fornøyd og sunn hund.

Artikkel_høstturer4.jpg

Med eller uten bånd

Mellom 20. august og 1. april er det i utgangspunktet ikke båndtvang i Norge, men det kan være lokale bestemmelser. Skal du la hunden din gå fri, er det viktig at du har kontroll på den. Selv om du vet at hunden din er verdens snilleste, kan en hund uten bånd virke skremmende både på andre turgåere og dyr.

Se også: Dette betyr båndtvang for deg som hundeeier

Det å løpe fritt i skogen er selvfølgelig herlig for hunden, men det finnes også stimulerende aktiviteter dere kan gjøre sammen selv om hunden er i bånd.

Her er fem forslag til aktiviteter du og hunden kan gjøre sammen i naturen:

 

1 Lek på trestamme

Hvis du finner en liggende trestamme, kan du la hunden forsøke å gå på line på stammen. Tren også hunden din opp til å hoppe over trestammen og til å lyde kommandoer som «sitt» og «dekk» på stammen.

Hvis trestammen ligger litt over bakken noen steder, kan du også la den krabbe under. En liten godbit i lommen kan hjelpe på motivasjonen.  

 

2 Dra på sykkeltur med hunden

Både du og hunden din har godt av å få opp pulsen litt, og det gjør dere garantert på sykkeltur. Ta gjerne med deg sykkelen på skogsveier og brede stier, så får dere begge andre sanseinntrykk enn langs bilveien.

Husk at hunden skal være utvokst før du begynner å sykle med den. Det betyr at den bør være minst 12-15 måneder. Det er også viktig å starte i rolig tempo og gi hunden drikkepauser underveis. 

Ut på lengre tur? Slik lærer du hunden å bære kløv

Velg en springer i stedet for vanlig bånd, og la hunden være på høyre side hvis dere sykler langs trafikkerte veier. Husk: Med refleks både på deg og hunden kan du avverge potensielt trafikkfarlige situasjoner før de skjer!

 

3 Løp sammen med hunden

Hvis du liker å løpe, vil antageligvis hunden din elske å være med deg på løpeturer. Dette er en fin måte å knytte bånd med hunden samtidig som dere begge holder dere i form.

Hvor god løper hunden din er, avhenger av rasen. Hunder med lange bein løper fortere en hunder med korte bein. For hunder med korte bein, er som regel intervalltrening best.

Start med å gå ti minutter slik at dere får varmet opp litt, øk så farten og ro til slutt ned ved å gå de siste ti minuttene av turen.

Husk å gi hunden tid til å gjøre fra seg underveis og tilby vann innimellom. Til løpeturer anbefales det å bruke vanlig bånd i stedet for fleksibånd.

Gode tips: Slik unngår du at hunden blir bitt av flått eller huggorm

 

4 Hjernetrim med hunden

Litt mental trening er bra for hunden din, og det er perfekt med noen mentale aktiviteter når dere er på tur på nye steder. Er dere to personer på tur med hunden, kan dere for eksempel leke gjemsel. La den ene vente med hunden mens den andre gjemmer seg, og la hunden deretter lete. Husk å gi en godbit når hunden finner deg!

Du kan også gjemme noen godbiter under grener og blader og la hunden lete seg frem til dem. Da får turkameraten din virkelig trent luktesansen sin.

 

Artikkel_høstturer2.jpg

 

5 Kast pinne med hunden

De fleste hunder elsker å løpe etter pinner eller leker, og de kan gjerne holde på med denne aktiviteten i timevis. Finn en pinne i skogen, fjæra eller parken, eller ta med dere en ball, frisbee eller en annen leke hunden liker å løpe etter. Dette er enkel moro, og dere vil garantert få en fin stund sammen ute.

For hunden er det moro å kjenne at den mestrer, og den ekstra aktiviteten vil gjøre at den føler seg enda lykkeligere sammen med deg.