Ikke la katten være alene hjemme i ferien!

Ingen dyr skal være hjemme uten tilsyn når eierne drar på ferie. Selv den mest selvstendige pusen trenger tilsyn, stell og kos når du reiser bort.

Sommerkatt_750x450.jpg

Vi mennesker gleder oss gjerne veldig til ferie, men for en del kjæledyr er det en trist tid. Ferietid er nemlig også tid for dumping av kjæledyr, fordi dyreeiere finner ut at det ikke passet så godt med en katt i familien som de kanskje hadde tenkt. Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge blir tusenvis av familiedyr dumpet og hensatt i hjelpeløs tilstand hvert år, og de tror ikke dette blir annerledes i år selv om folk er mer hjemme på grunn av koronapandemien.

 

Katter har varierte behov
Det syns de frivillige i Lucas Organisasjonen er leit. Dette er en organisasjon som har som hovedmål å minimere bestanden av hjemløse katter i Stavanger-regionen.

 

"Før du skaffer deg katt, må du undersøke hva slags tilbud det finnes for din katt i ditt nærområde. Spør venner og familie om de kan ta ansvar for katten når du er på ferie, og vær tydelig på hva det innebærer for dem som skal passe katten, sier Monica Hovden i Lucas Organisasjonen."

 

Ifølge Hovden har alle katter forskjellige behov, og det varierer mye hvor selvstendige de er.  Selv har hun to katter, og mens den ene klarer seg fint hjemme alene så lenge den har mat og vann, trenger den andre mer oppmerksomhet og lek. Dette merkes godt også i hverdagen når familien kommer hjem fra jobb.

 

"Å la dem være alene, er altså på ingen måte greit. I henhold til dyrevelferdsloven er det ikke lov å reise fra dyr uten tilsyn. Folk som ikke kan ta hensyn til sitt eget dyr når de skal på ferie, bør heller ikke eie dyr, mener Monica."

Lucas Organisasjonen får inn mange katter i løpet av et år, og det er stor variasjon hvor lenge de har levd på gaten og om de har hatt menneskelig kontakt før. En ting har de likevel felles, det er at de alle trenger hjelp fordi de ikke klarer seg på egenhånd.

 

"Hvis du har en slik katt, er du avhengig av at de som passer på den tar seg god tid til å leke og kose. Gjerne mer enn én gang om dagen. Og har du en folkesky katt, er ikke kattehotell løsningen. Det finnes mange gode løsninger der ute som kan benyttes for å ivareta kjæledyrene når du er på ferie, forteller Monica Hovden."

 

Husk ID-chip
Hva du bør gjøre med katten når ferien kommer, avhenger dermed både av ferievalg og katten din. Noen katter er veldig sårbare for miljøendring, mens andre gjerne bor på kattehotell eller blir med på hyttetur eller besøk hos familie andre steder i landet. Hvis pus skal være med familien på ferie, er det imidlertid viktig å sørge for at informasjonen på ID-chipen er korrekt. Hvert år kommer nemlig mange katter og hunder på avveie i løpet av ferien, og med ID-merke er det lettere å spore opp eieren hvis dette skjer. Hvis katten ikke har ID-merke, er dette noe du bør få på plass før ferieturen. Dersom katten trives best hjemme, kan du la den være igjen så lenge du sørger for at noen gi den både mat, rent vann, stell, kos og kanskje litt lek. Selv om den har katteluke så den kan komme seg ut og inn selv, holder det ikke å sette fram mat til mange dager.

 

"Når kattene kommer til oss, blir de scannet for chip i håp om å finne en eier. De står så i karantene i tre til fire uker for å avdekke eventuelle skjulte sykdommer, og vi analyserer kattens atferd for å se hvor den skal plasseres etter karantenetiden.

Så legger vi ut annonser i sosiale medier i håp om å finne eier om katten ikke er chipet. Dette er spesielt viktig når kattene er tamme, men stort sett melder ikke eier seg. Vi har imidlertid hatt solskinnshistorier som da en eier fikk igjen katten sin etter sju år, avslutter Monica."

 

Les mer om Fauna her

 

Relaterte artikler