En kastrert katt er en lykkelig katt!

Tro ikke at en kastrert eller sterilisert katt er en mindre lykkelig katt. Katter parer seg nemlig bare av rent instinkt, med alle de farer det kan utsette dem for. Katter som ikke skal brukes i avl, bør dermed få slippe.

Kastrert katt_artikkel_2000x900.jpg

Som katteeier har du et stort ansvar. Det er du som må ta alle avgjørelser for katten din, i opptil 20 år. En av beslutningene du må ta tidlig, er hvorvidt den bør kastreres. Hverken dyrevernorganisasjoner eller Mattilsynet er i tvil om på hva som er det riktige valget.

Bedre for hannkatten
Torunn Knævelsrud, leder for Mattilsynets seksjon for dyrevelferd er helt klar i sin anbefaling:

- Katter som ikke brukes til avl, skal kastreres. Den åpenbare grunnen er at vi har alt for mange hjemløse katter i Norge. Men viktigst er faktisk at kattene får det bedre. Har du hatt en ukastrert hannkatt, har du kanskje opplevd at den kommer haltende hjem med opprevet pels eller et ødelagt øye. Hannkattenes instinkter viser ingen nåde når det kjempes om å få forplante seg. En kastrert hannkatt har ikke behov for å sette livet på spill når en hunnkatt med løpetid kommer trippende.

Bedre for hunnkatten
Hunnkatter har heller ikke noe bevisst ønske om å føde to kull i året, slik de vanligvis gjør hvis instinktene får bestemme. For dem fins det riktignok p-piller, men de kan gi katten din kreft Dessuten er det du som må huske å lure i den pillen. Kastreringen er et enkelt engangsinngrep som alle dyrleger utfører.

Anbefalingen om kastering gjelder særlig utekatter, som har mulighet til å treffe andre. For innekatter er det ikke like påkrevd, bortsett fra at katten din vil ha det bedre ved å slippe å stadig kjenne på sitt forplantningsbehov, så lenge den ikke vil ha mulighet for å få dekket det.

Les mer om Fauna

Kilde: Norsk huskattforening