Gir du tørrfôr eller våtfôr til katten?

Ung katt. Voksen katt. Godt voksen katt. Sterilisert katt. Gravid katt. Katt med unger. Tykk katt. Aktiv katt. Hver katt trenger sin riktige porsjon mat. Her får du vite litt om hva du skal tenke på, og om du bare skal gi tørrfôr eller våtfôr eller begge deler.

Tørrfor_våtfor_750x450.jpg

 

Hva er tørrfôr og våtfôr?

Kattemat produseres som tørrfôr og våtfôr. Tørrfôr er de små tørkede bitene som selges i store forpakninger, som er lette å oppbevare og har lang holdbarhet. Våtfôr er det nærmeste man kommer fersk kattemat. Våtfôr lukter og smaker mer enn tørrfôr. Det kan friste mer for katten.

 

Gi både tørt og vått?

Hva gjør du hvis katten din bare kikker bebreidende på deg når du har vært så vennlig å sette fram en skål med deilig tørrfor? Kresne katter er noe for seg selv. Men det behøver ikke å bety at du må droppe tørrforet – kanskje pus baretrenger litt ferskt og velduftende våtfôr i tillegg? Å kombinere kan være en god strategi. Husk at du da ikke gir full porsjon av begge. Våtfor anbefales til katter fra 12 måneder og oppover. Men du kan fint gi bare tørrfor om pus er fornøyd med det. Det viktigste er at katten får i seg alle nødvendige næringsstoffer.

 

Alder, tilstand og vekt avgjør

Det er forskjell på næringssammensetning og mengde mat for yngre og eldre katter. I tillegg gir vekt en veiledning. Katter som er drektige, og katter som lakterer (gir melk til kattunger), har også behov for tilpasset fôrmengde. Steriliserte katter har mindre behov for fett og kalorier enn katter som ikke er det. Det er også av betydning om katten din er aktiv eller ikke. Lurer du på hvor mye du skal gi daglig til katten din, så står det på pakningen. Der står det en fôranvisning eller en fôrtabell som forteller deg riktig mengde i forhold til vekt per dag. Merk deg at dette er retningslinjer, det kan være at din katt trenger mer eller mindre. Mengden fôr anbefales å deles opp i to måltider per dag.

 

Servere eller stående buffet?

Noen katteeiere synes det er hyggelig å gjøre noe ut av måltidene og måle opp og servere foret to ganger om dagen. Det blir som et ritual, et bånd mellom deg og katten. Mens andre igjen bare lar maten stå ute slik at pus kan forsyne seg når som helst. Du gjør selvsagt det som passer deg, men vær oppmerksom på at «fri tilgang» kan bety at katten overspiser eller blir kresen. Følg med på vekten til katten din. Husk at katter liker at våtforet er romtemperert, og at de får spise i fred.

 

Dårlig matlyst, vekttap eller overvekt?

Som katteier må du følge med på katten og dens allmenntilstand. Hvis du tror det er noe mer enn at katten er matlei, kombinert med at den har fysiske plager og/eller vekttap, bør du ta kontakt med veterinæren. Du bør også justere matinntaket og/eller ta kontakt med veterinær hvis katten din er overvektig. Mange lurer på om det gjør noe om katten er tykk. Til det er det å si at overvekt kan gi store helseplager for katten. Agria Dyreforsikring* påpeker alvorligheten: 

«Den risikerer å få alvorlige sykdommer som kan forkorte livet. Diabetes, leddproblemer og hjerte- og lungesykdommer er bare noen eksempler.»

 

Kilde:
Agria Dyreforsikring:
https://www.agria.no/katt/artikkel/behandling-og-pleie/overvekt-hos-katter/