Tegnene på at hunden din sliter i sommervarmen

Hvis du har en hund som kaster opp i varmen, er den allerede dehydrert. Det er viktig å kjenne igjen tegnene på at hunden er ubekvem før det går så langt.

Hund_sommer_750x450.png

 

Mens vi tobeinte er flinke til å avkjøle oss når varmen blir for mye, trenger våre firbeinte venner hjelp til å unngå overoppheting. 

Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, noe som betyr at de da også tåler varme dårligere. Dette er tegnene på at hunden begynner å føle seg dårlig:

  • Den blir mer urolig
  • Den leter etter et kjøligere sted
  • Den puster og peser unaturlig mye

Les også: Det er flere sommerfarer for hunden – slik unngår du huggorm- og flåttbitt

 

Høst_med_hund 750x450.png

 

Tegn på dehydrering

Dersom hunden ikke får tilgang på vann og et kjøligere sted når du oppdager disse symptomene, kan det raskt bli verre. 

En overopphetet og dehydrert hund vil gjerne sjangle når den går, eller legge seg ned og nekte å reise seg opp igjen. Som en følge av at dehydreringen sliter på kroppen, kan hunden også kaste opp i varmen, eller få kraftig og blodig diaré.

For å unngå dette, er det spesielt noen forholdsregler du kan ta:

 

Ikke forlat hunden i bilen

I løpet av få minutter på en solfylt dag med rundt 20 grader ute, kan temperaturen i bilen kjapt stige til 85 grader inne i bilen. Selv om det var skygge da du parkerte, kan dette endre seg i tiden du er borte.

Mange nyere biler har aircondition med hundemodus, som betyr at bilen avkjøles selv om den står parkert. Da står det ofte et varsel på skjermen i bilen at hundemodus er aktivert.

Om du selv oppdager en hund i en varm bil og er i tvil om den har det bra, kan du banke på vinduet og se hvordan den reagerer. Virker den ustø, rød i øynene og peser kraftig, må du ta affære. 

Alle er pliktige til å hjelpe et dyr i nød. 

 

Hvis du oppdager en overopphetet hund i bil:

  1. Først forsøker du å få tak i eieren. Du kan sende SMS til Statens Vegvesen: REGNR + bilens registreringsnummer til 2282.
  2. Får du ikke tak i eieren, ringer du politiet på 02800, eller Mattilsynet på 22 40 00 00.
  3. Dersom ingen av disse svarer og du ser at det haster, kan du bryte deg inn i bilen for å hjelpe hunden.

 

Ikke ta med hunden på stranden

Har du merket at sanden kan bli så varm at det gjør vondt å gå barbeint i den? Da er det også for varmt for hunden. I verste fall kan den få brannsår under potene.

Også varm bakke og mangel på skygge gjør at hunden risikerer å få heteslag på en varm og solfylt dag. 

Dersom du likevel tar med hunden på stranden, bør du unngå den varmeste tiden av døgnet, og la den få kjøle seg ned i vannet.

 

Behandling av heteslag

Dersom hunden blir dehydrert og får heteslag, er det viktig at du gir den kaldt, friskt drikkevann. Du må også kjøle ned hundens kropp ved å bade eller dusje den forsiktig. Du kan også bruke våte håndklær som omslag, men ikke bruk iskaldt vann. 

Hvis du har et termometer, bør du følge med på hundens kroppstemperatur. Kontakt også veterinær, for den kan ha fått skader på indre organer selv om den virker normal når den kvikner til igjen.