Hundepoter og kulde – vinterstell for hunden din

Hvordan ta vare på potene til hunden din om vinteren når de er ekstra utsatt for både kulde, snø og vei-salt? Her er noen tips til hva du selv kan gjøre for at din firbente venn skal ha sunne og rene poter gjennom vinteren.

Det varierer fra hund til hund hvor slitesterke tredeputene på potene er. Noen har hardføre tredeputer som tåler det meste, mens andre fort får tørre tredeputer med sprekker og sår. Når vinteren kommer er det viktig å passe godt på potene da både lave temperaturer og salt kan forårsake ubehag og skader i potene.

Smøre med potesalve
For å beskytte potene i vinterhalvåret og for å behandle tørre tredeputer kan man bruke en fet, vannavstøtende potesalve. Potesalve kan ha både en preventiv og en pleiende virkning for potene. Smører du salve på før du går ut på tur, vil den fungere som en beskyttende hinne. Smør gjerne på ca 30 min før du skal ut på tur slik at salven får trekke inn. For å forebygge og beskytte mot sprekker er det bra om man smører potene potesalve regelmessig, og gjerne om kvelden slik at den kan gi en pleiende effekt gjennom natten.

Klippe pels
Det er ubehagelig for hunden å få snø- og isklumper mellom tærne, samt at det kan føre til kuldeskader med sprekkdannelser og sår. Ved å klippe eller barbere vekk pels mellom tærne vil dette gi mindre feste for snøen.

Sokker
Snø og frost kan irritere hundens poter. Det kan derfor være en fordel å bruke sokker på lange turer. Er det veisalt, anbefales også sokker for kortere turer. For ekstra beskyttelse, smør gjerne potene med potesalve før du tar på sokkene. Etter turen, husk å tørk potene med en fuktig klut etter at dere har vært ute på tur.

Fil vekk hard hud
Sprekkdannelser og sår i potene kommer ofte fra hard og sår hud. Du kan i stor grad redusere dette ved å regelmessig (1-2 ganger i uka) file vekk hard hud på potene med en flat neglfil. Det anbefales å smøre potene med potesalve etter å ha filt vekk hud for å få fukt inn i potene. Om hunden har fått isklumper mellom tærne kan de fjernes ved å skylle potene i lunkent vann.