Lange, trivelige lufteturer i frisk luft, herjing og leking i løvet og mildere temperaturer er bare noen av gledene man opplever ved å være hundeeier om høsten.
Det er imidlertid noen farer som også hører høsten med, og som det er viktig å være klar over – kanskje spesielt for deg som er fersk hundeeier og går høsten i møte med en nysgjerrig og vilter valp rundt beina.
Her har vi satt opp en oversikt over ting du som hundeeier bør passe ekstra på når høsten står for døren:
Hunden vet ikke at sopp kan være giftig
Soppturer er for mange høstens høydepunkt. Ferdes du og hunden i skogen eller andre områder der det vokser sopp, må du være oppmerksom og forsøke å unngå at hunden smaker på sopp dere kommer over. Giftig sopp kan også vokse i hagen eller langs deres faste lufterute.
Dersom du ser eller mistenker at hunden har fått i seg giftig sopp, er det viktig at du tar den med deg til veterinæren så fort som mulig. Ta også med deg en bit av soppen, slik at de kan identifisere den raskere. Det finnes ingen motgift mot soppforgiftning, veterinæren vil behandle symptomene som oppstår og forsøke å hindre ytterligere forgiftning.
Typiske tegn på forgiftning kan være at hunden blir fjern/apatisk, slapp og blek, den kan begynne å sikle mye eller kaste opp, noen får også kramper.
Det finnes 60 forskjellige typer giftig sopp i Norge, noen av de giftigste er rød, hvit, grønn og brun fluesopp, panterfluesopp, spiss giftslørsopp og sandmorkel. I Veterinærkatalogen beskrives typiske symptomer ved inntak av de forskjellige soppene, samt hvordan dette bør behandles.
Ikke la hunden spise nedfallsfrukt
Epler og annen nedfallsfrukt som blir liggende på bakken, kan potensielt være farlige for hunden. Skadet frukt kan bli angrepet av muggsopp, noe som gir akutte forgiftningssymptomer som oppkast, skjelvinger eller kramper. Dersom hunden ikke får rask behandling hos veterinær, kan det i verste fall ende med dødsfall.
Mange lurer ellers på om hunder kan spise friske epler – det er helt greit! Pass bare på at hunden ikke spiser eplefrøene, og skrell gjerne eplet først, slik at skallet ikke setter seg fast i halsen.
Hold hunden unna eikenøtter
Finnes det eiketrær i nærheten av der du bor? Da bør du passe på at hunden din ikke spiser disse. Eikenøtter inneholder store mengder tannin, også kjent som garvesyre. Disse kan skade nyrer og lever, og gi betennelser i mage- og tarmkanalen. Flere hunder forgiftes av dette hvert år.
Symptomene på tanninforgiftning kan være at hunden slutter å spise, blir trøttere enn vanlig og får feber og forstoppelse. Etter hvert går dette over i en tjærelignende diaré. Som med soppforgiftning finnes det ingen motgift, men hundens symptomer kan behandles.
Flåtten er fortsatt aktiv
Så lenge snøen uteblir og temperaturen holder seg over 5 varmegrader, kravler fortsatt flåtten rundt der ute. Gjør det derfor til en vane å gå gjennom pelsen til hunden etter at dere har vært på tur.
Tørk hundens pels etter regnvær
Dersom hunden blir gående ofte med våt pels etter turer i høstværet, kan det oppstå hud- og pelsproblemer. Dette kan unngås ved å tørke hunden når dere kommer hjem. Er det et alternativ å klippe pelsen kort, vil den tørke raskere og du unngår også at pelsen floker seg. Siden våt pels floker lettere, er det viktig å gre hunden ofte og grundig – også for å unngå at gammel, løs pels blir liggende og irriterer huden.
Ikke glem refleksen!
Neste gang du sitter i en bil på denne tiden av året, legg merke til hvor lite synlig en hund faktisk er i høstmørket. Det hjelper lite med en refleks rundt armen på hundelufteren, dersom hunden plutselig løper ut i veien eller kommer seg løs.
Uten refleks er du og hunden først synlige 20 meter foran bilen, med refleks av god kvalitet øker avstanden til 125 meter. Kombiner gjerne hundens refleks med en blinkende lampe, slik at både to- og firbeinte kan føle seg tryggere i høstmørket.
Nå kan du nyte høsten og alt den har å by på!