Er kornfri mat til hund bare tull?

Du har sikkert sett at det står på pakningen "Grain Free" eller "uten korn". Men har det egentlig noe å si? Er det bra for hunden din eller egentlig unødvendig?

Glutenfri 2000x900.jpg

 

Hva sier veterinærene?

Grunnen til at flere kvalitetsleverandører nå tilbyr hundemat uten korn er at noen hunder er glutenintolerante. Det er nemlig slik at ekstra følsomhet for gluten ikke bare er forbeholdt mennesker. Det er nå mange veterinærer som anbefaler hundemat uten korn hvis hunden har (symptomer på) glutenallergi. Symptomene er gjerne overdreven kløe og slikking. Hunden skraper opp huden og bløtgjør så med slikking, og etter hvert utvikler det seg eksem, hudbetennelse og ørebetennelse. Mageproblemer er også et symptom på intoleranse.

Kornfritt er smart uansett

Hvis du gir kornfritt til hunden din, eliminerer du korn i kosten, og kan da være sikker på at hunden din ikke reagerer på korn. Da er du på den sikre siden uansett. Dessuten unngår du korn som kilde til karbohydrat, som kan føre til overvekt. I Fauna Dyremat er karbohydratkilden stivelse fra grønnsaker, f.eks. søtpotet, som er enklere for hunden å absorbere og fordøye. Et lite tips: Fôr med korn er ofte billigere å produsere, så «billigmerker» har ofte det. Ta gjerne en titt på innholdsfortegnelsene i butikkhylla.

Fauna har kornfritt til både hund og katt

Produktene fra Fauna inneholder ikke korn, verken i hundematen eller kattematen. Karbohydratkilden i disse produktene er som regel søtpotet, potet eller belgfrukt. Det er stivelse som er lett fordøyelig for både hund og katt. Den lave glykemiske indeksen (GI) fra karbohydratene i for eksempel søtpotet og ertestivelse gir god metthetsfølelse over tid. Lav GI bidrar også til stabilt blodsukkernivå. Det er særlig bra for hunder med diabetes.

Kornfritt har enda flere fordeler

Hvis du fortsatt lurer på om kornfri dyremat kan ha noe for seg, bør du også ta i betraktning at er det mye som tyder på at kornfritt er et godt tiltak for å forebygge hvis dyret viser tegn til fôrsensitivitet (fôrintoleranse og/eller fôrallergi). I tillegg til glutenintoleranse-symptomene ovenfor kan generell slapphet og dårlig matlyst også være indikatorer på fôrsensitivitet.

En annen god effekt av kornfritt er at du kan se det på huden og pelsen. Mindre irritert hud og blankere pels. Hvis du bytter til kornfritt, tar det imidlertid litt tid før du ser effekten av det på pelsen. Du kan også følge med på om hunden eller katten din mister mindre hår etter bytte av fôr. 

Å bytte til en kornfri diett kan også gi bedre fordøyelse med mindre avføring som er fast og fin. Du merker det sannsynligvis også på ånden til dyret og på at dyret har vesentlig mindre luft i tarmene. Prøv selv – så kan du observere om kornfritt gir en positiv effekt på kjæledyret ditt.