Slik lærer du hunden å bære kløv

De fleste hunder liker å arbeide og være til nytte. Det å lære hunden å bære kløv er derfor ikke bare praktisk for deg, men også gøy for hunden din.

Kløv 750x450.jpg

På en lang fjell- eller skogstur er det praktisk at alle bærer litt, og hvis hunden kan bidra ved å bære noe av provianten, er dette en stor fordel. Dette klarer hunden din fint hvis du lærer den å bære kløv, men husk å starte i det små. La hunden først bære kløv på kortere turer, så vil både den og du oppdage at den har stor glede av det. Tren for eksempel ved å la hunden bære noen varer hjem fra butikken.

"Hundene våre elsker å gå med kløv, det er veldig tydelig. De går med stolte hoder, ørene står, halene logrer, og de lyser opp av glede ved å kunne jobbe med en tyngre kløv, forteller Anna Bårdsløkken."

 

De tre border colliene Tikki, Eira og Trek brukes til daglig som gjeterhunder på familiens sauegård i Ringebu. Border collie er en hunderase som trenger mye aktivitet, og de kombinerer sauetreningen med mye kløv, joggeturer og mange turer i skog og fjell.

 

Viktig med brede stopper
Det første du må gjøre er å skaffe kløv, og her finnes det flere varianter å velge mellom. Velg en kløv som er stor nok, slik at den ikke gnager eller hindrer hundens bevegelser. Stroppene må også være brede, slik at hunden ikke får for stort press på et lite område over tid. Velg kløvposer som er myke og har det laveste punktet lengst frem, slik at tyngden i hovedsak kommer over hundens forbein. Hunden bærer da med skuldre og fremre del av ryggen og ikke med korsryggen. Pass på at kløven ikke henger for lavt, for da kan den sette seg fast i terrenget. Dette blir både slitsomt og ubehagelig for din firbente venn. Med riktig høyde skal kløvposene akkurat nå nedi bakken når hunden legger seg ned, slik at den kan få litt avlastning underveis.

Kløv2 750x450.jpg

Slik pakker du kløv

Når du skal pakke kløven, er det viktig å unngå skarpe gjenstander. Sørg ellers for at tyngdepunktet er inn mot hunden, og at vekten fordeles jevnt. Det enkleste er ifølge nettstedet hunden.no å pakke to av hver ting. Da kan du legge akkurat det samme i begge kløvposer og er helt sikker på at de veier like mye.

 

"Vi pakker mye forskjellig i kløven. Er det for treningstur i nærområdet, bruker vi vannflasker eller sandposer for vektens skyld. På dagstur eller langtur i fjellet bærer de niste, drikke og eventuelt klær, samt et lite nødkit til seg selv med bandasje, potesokker, salve og blodstopp-pulver, forteller Anna."

 

Maksvekten på kløven avhenger av terreng, trening og lengde på turen, men 25 prosent av hundens egenvekt er passe for mange hunder. Det anbefales videre å pakke alt i poser. Det kan jo begynner å regne, og det hender også at hunder på tur får lyst til å utforske bekker og vanndammer eller ta seg et impulsivt bad.

Kløv3 750x450.jpg

God trening for hunden

Et siste tips er å passe på at du ikke overanstrenger hunden din. Vær oppmerksom på tegn på at den blir sliten eller har det ubehagelig. Sjekk jevnlig for gnagsår og om kløven sitter som den skal, for hunden din kan ikke si i fra hvis den får vondt. Det er din oppgave å sørge for at også hunden har det fint på tur.

 

"På sommerstid bruker vi all vår tid i fjellet. Vi varierer mellom Venabygdsfjellet og Ringebufjellet, så det blir mange toppturer og andre langturer i fjellet. At hundene kan bidra med bæring på tur, avlaster oss mye. Så lenge hundene våre elsker å jobbe med kløv, ser jeg kun fordeler med dette, avslutter Anna Bårdsløkken."

 

Noen tilvenningstips:

  • Start med lav vekt og øk eventuelt etter hvert.
  • Sørg for at begge kløvposene er like tunge. Juster eventuelt med steiner eller annet du putter i posene.
  • Ha gjerne med en fiskevekt på tur så du kan sjekke vekten hvis dere har overnattet og pakket om.
  • Følg med og sjekk at hunden har det bra på turen.

 

Les mer om Fauna her