Slik unngår du at hunden blir bitt av flått eller huggorm

Insekter og andre dyr kan være farlig for hunden din. Her er noen tips for å unngå disse, og svar på hva du skal gjøre hvis turen ender med flått- eller hoggormbitt.

 

Flåttbitt_750x450.jpg

Fine sommerturer med god tid til å snuse seg frem på nye steder er perfekt for din firbente venn, men vær oppmerksom på at kratt og busker kan skjule farer. Med sommervarmen dukker det også opp insekter og dyr som hunden din helst bør beskyttes mot.

 

Flått i store deler av landet
Flått er en av farene som lurer for hunden din om sommeren. Flåtten har vært vanligst å finne på Sørlandet og begge sider av Oslofjorden, men finnes i dag langs kysten helt opp til Helgeland. Sporadisk finnes den også lenger nord i landet og på Indre Østlandet. Flåtten er en blodsugende parasitt, som trives best på steder med høyt gress, kratt og i skog. Den kan smitte både deg og hunden din med bakterier eller virus den har tatt med seg fra andre pattedyr som mus, elg og rådyr.

 

Hunder kan bli syke av flåttbitt
Hvis hunden stikker snuten sin ned i et kratt der det finnes flått, kan flåtten bite seg fast i hundens hud. Selv om det ikke er vanlig at hunder blir syke av flåttbitt, er det viktig å være på vakt. Den kan nemlig være uheldig og få flåttbårne sykdommer som anaplasmose, borreliose og TBE. Det er derfor smart å forebygge med flåttmiddel, spesielt hvis du bor eller reiser til et sted med mye flått. Forebyggende behandling finnes som dråper, tabletter eller halsbånd, som enten holder flåtten unna eller gjør at den slipper taket. Legemidlene fås på resept, så ta kontakt med veterinæren for veiledning.

 

Sjekk pelsen godt
Selv om du har sørget for forebyggende behandling, bør du alltid avslutte turen med å kjenne godt gjennom hundens pels. Gjør dette minst én gang om dagen, for selv en tur ut i hagen kan resultere i flåttbitt. Gre grundig gjennom pelsen med en smal børste, og vær ekstra nøye ved lysken, bak ørene, på halsen og ved armhulene. Hvis det viser seg at hunden er blitt bitt av flått, er det viktig å fjerne denne så fort som mulig, da risikoen for å bli smittet av sykdom er større jo lenger flåtten får sitte på huden. Bruk en pinsett eller flåttfjerner og ta tak i flåtten så nærme huden som mulig. Dra rett ut, og prøv å få med hele flåtten. Skyll den ned i do eller brenn den, så du er sikker på at du er kvitt flåtten for godt.

 

Bær hunden hvis den blir bitt av orm
En annen sommerfare for nysgjerrige kjæledyr er hoggorm. Selv om de fleste hunder kommer fra møtet med en hoggorm uten store skader, kan et bitt være både smertefullt og farlig. Det er vanligst at hunder blir bitt i snuten eller labben, og ofte vil ikke eieren merke så mye med en gang. Kanskje hører du bare at hunden piper eller ser at den skvetter unna, uten at du selv ser ormen.  Etter en stund blir imidlertid hunden trøtt og vil legge seg ned, og etter en time hovner kroppsdelen som er blitt bitt opp. Oppdager du dette, er det viktig å la bittstedet være i fred og holde hunden i ro. Bær den hvis det er mulig, for giften sprer seg ved muskulær aktivitet. Oppsøk veterinær så raskt som mulig, slik at hunden kan få behandling.

 

Unngå «ormesteder» og vær på vakt
Det å forebygge hoggormbitt er ikke nødvendigvis så lett, for her finnes det ingen preparater slik som for flått. Du kan likevel gjøre mye ved å være ekstra påpasselig, spesielt på varme vår- og sommerdager. Når det er fint vær, liker nemlig huggormen å ligge og sole seg på steiner og veier, og den kan også gjemme seg i gress og lyng. Forsøk å holde hunden unna steder der du tror det kan være hoggorm, og vær oppmerksom på tegn som kan tyde på at hunden er blitt bitt.

 

Tegn på forgiftning ved hoggormbitt:

  • Lokal hevelse
  • Slapphet
  • Oppkast
  • Halthet (hvis hunden ble bitt i beinet)
  • Sirkulasjonsforstyrrelser

(Kilde: Helsenorge.no)

 

Symptomer på flåttbitt:

  • Nedsatt allmenntilstand og trøtthet
  • Feber og smerte
  • Nedsatt appetitt
  • Mage- og tarmforstyrrelser
  • Stivhet og halting

(Kilde: Evidensia.no)

 

Les mer om Fauna her